Donează     Rugăciune       TV LIVE                 

crestinul si stiinta educatia cultura 640Creștinul si Știința-Educația-Cultura - Știința-educația și credința au fost inițial complementare, dar la iluminism s-a produs o ruptură între intelect și credință în percepția societății. Dar Biblia spune că cea mai mare poruncă e să-l iubim pe Dumnezeu, inclusiv cu mintea (Matei 22) și că însușirile lui Dumnezeu se văd în creație (Romani 1), pe care o explorăm prin știință. Mintea e câmpul de bătălie. Cum reconciliem intelectul nostru cu viața spirituală? Să căutăm adevărurile lui Dumnezeu în toate lucrurile, învățând continuu!

CREATIONISMUL - Intre manipulare si eliberare - de Cristi Tepes, realizator TV

Unul dintre filmele pe care le-am văzut în copilărie la televizor şi care mi-au lăsat o impresie de neşters a fost PROCESUL MAIMUŢELOR. Pornind de la un eveniment istoric, filmul îi prezenta pe creştinii creaţionişti ca pe nișe ignoranţi nespălaţi si fanatici, intoleranţi şi violenţi, iar pe evoluţionişti ca pe nişte oameni cu vederi largi, manieraţi, şi rafinaţi. Copilul care eram s-a simţit umilit şi ruşinat în a împărtăşi astfel de convingeri biblice ca cele pe care le „combătea” cu măiestria artei cinematografice şi pe bugete impresionante acest film. Ceea ce mă contraria cel mai mult era faptul că era vorba de o producţie americană, nu rusească. Era vorba de un regizor important, Stanley Kramer, niste actori de prima mână, Gene Kelly, Friederich March si, mai ales, Spencer Tracy, care, nu doar că îmi plăcea foarte mult dar, pe deasupra, mai şi semăna cu bunicul meu... 

După mult timp am înțeles mai multe despre războiul cultural sub al cărui tir ne aflăm pentru cucerirea lumii intelectuale şi a inimii semenilor noştri, luptă în care, în mod paradoxal, americanii capitalişti rivalizau cu ruşii comunişti. Mass-media românească era bine înregimentată sub acest stindard aducător de întuneric. Emisiunile de ştiinţă, cele de SF, chiar şi cele sociale “combăteau bine” ideile mistice şi retrograde ale Bibliei, care îl prezentau pe om drept coroana creaţiunii lui Dumnezeu şi încercau să facă din semenii noştri doar nişte  “jivine-ntunecate/ gonite de un bici ne-nduplecat”, cum spunea Costache Ioanid. Unul dintre “E” urile din genericul emisiunii TELEENCICLOPEDIA era chiar „E” de la Evoluţie, o idee fundamentală pe care această cea mai longevivă emisiune de televiziune din România o cultivă sistematic... 

Cei mai mulţi dintre noi ne-am trezit cu aceste idei evoluţioniste răspândite în toate formele şi la toate nivelurile şi pentru mulţi evoluţia este la fel de reală precum pământul e rotund. Mult mai puţin cunoscut astăzi e faptul că foarte multe dintre aşa zisele dovezi ale evoluţiei sunt măsluite şi că tot mai mulţi dintre oamenii de ştiinţă cu acreditări impecabile au trecut în tabăra creaţionistă. Din păcate tot mai mulţi lideri religioşi au înghiţit evoluţia, această gogoaşă manipulatoare, încă din vremea când se aflau în şcoală, fără a fi calificaţi să o pună la încercare şi să o abordeze critic, şi au preluat-o ca pe un adevăr la fel ca Teorema lui Pitagora sau legea lui Arhimede.

S-a dezvoltat astfel o perspectivă foarte păguboasă pentru biserică, anume că nu contează dacă e adevărată sau nu relatarea Genezei despre apariţia omului. Însă relatarea despre rosturile acestuia mai este adevărată? Sau despre restaurarea lui? Dar dacă Geneza nu e adevărată mai este oare adevărată pătimirea sau învierea lui Hristos?  

Consecinţele acceptării acestui compromis de către liderii religioşi au fost incalculabile, dar ar fi bine să înţelegem că, la noi, nu a fost vorba de un act spontan ci a fost într-o bună măsură indusă de către ideologii şi activiştii comunişti. În China, de exemplu, primul lucru pe care-l făceau forţele comuniste după ce ocupau un oraş era să ţină conferinţe de darwinism, şi abia după aceea de ateism. Să fie oare doar o coincidenţă fără semnificaţie că teza de doctorat a unuia dintre cei mai influenţi (de)formatori de teologi din vremea comunistă se ocupa de unul dintre cei mai necredicioşi predicatori din America din prima jumătate a sec. XX, predicator care îmbrăţişase ideile evoluţioniste? Odată strecurată fisura evoluţionistă în gândirea unui teolog aceasta va deveni o motivaţie supremă pentru a-i cultiva instinctul de supravieţuire care-i va oferi întotdeauna compromisul ca soluţie a problemelor sale.

cristi tepes procesulmaimutelor1În acest climat cultural, cu o medie controlată total de statul communist, între evanghelicii din România la începutul anilor 70 au început să apară câteva cărţi tipărite şi apoi chiar scrise de Petru Popovici care ofereau o alternativă biblică, dar şi cu dovezi ştiinţifice, la propaganda comunistă. Mai apoi au apărut şi altele, la un nivel ştiinţific tot mai ridicat, culminând cu Originea omului, Destinul omului scrisă de A.E. Wilder Smith, un mare savant cu trei doctorate.  Cărţile erau traduse, scrise, aduse în ţară şi răspândite cu preţul libertăţii şi al vieţii unor oameni cărora nu le vom putea fi niciodată suficient de recunoscători. 

Condiţia omului de ştiinţă creştin era foarte grea în acea perioadă. Nu vreau să pierd ocazia să evoc personalitatea Dr. Lili Anton, care, la Institutul Agronomic din Iaşi, a plătit cu demnitate un preţ greu al integrităţii pentru slujirea Adevărului şi care a scris De ce nu e maimuţa strămoşul omului , fiind marginalizată şi persecutată pentru convingerile ei creaţioniste. 

Astăzi există un număr satisfăcător de cărţi care să ne ajute să ieşim de sub controlul manipulator al televiziunilor secularizatoare, dacă o dorim… Din păcate spiritual veacului în curs de analfabetizare tinde să ne invadeze şi pe noi, dar e totuşi salutară existenţa unui număr de filme documentare de foarte bună calitate care ne pot ajuta să ne înţelegem rostul intelectual în lumea uluitor de organizată şi nespus de armonios structurată de Creatorul şi Susţinătorul a toate cele văzute şi nevăzute. Există astăzi un număr tot mai mare de oameni de ştiinţă chiar şi în România care sunt potenţiali autori de cărţi care să ne poată călăuzi prin hăţişul tot mai anticreştin al unei culturi care geme după restaurarea pe care numai Dumnezeu-Întrupat o poate face.

cristi tepes procesulmaimutelor2Nu aş fi crezut vreodată că voi ajunge eu însumi să fac astfel de filme, inclusiv unul despre Procesul Maimuţelor, la care am făcut referinţă la început şi care, am descoperit după cercetări serioase, este o uriaşă minciună, realizată, într-adevăr, cu măiestrie. Cele mai importante dovezi aduse în favoarea evoluţiei la acest proces s-au dovedit a fi greşite sau falsuri. Cartea RECURS LA PROCESUL MAIMUŢELOR va apărea probabil la anul, când se vor împlini 90 de ani de la acest eveniment istoric devenit prin mediatizare o uriaşă farsă. 

Salut preocupările pe care Alfa si Omega le are legate de răspândirea Luminii inclusiv în ceea ce priveşte rostuirea noastră drept coroană a creaţiunii Domnului şi-i încurajez pe toţi telespectatorii să studieze serios şi DVD-urile disponibile (care sunt mai dense decât le poţi urmări într-o emisiune de televiziune) şi să citească cu seriozitate şi cărţile scrise de oameni de ştiinţă creştini care abordează în limbajul lor propriu realităţile lumii înconjurătoare de care nu avem a ne teme, ştiind că legile fizicii şi biologiei au fost elaborate de acelaşi Legiuitor care a elaborat şi legile moralei sau ale sfinţeniei.  

Dar, mai ales, aceste emisiuni sau filme îşi au rostul de a ne stimula să luăm tot mai în serios Cartea Cărţilor, Vestea Bună despre Mântuirea pe care ne-o aduce Domnul Isus Hristos, care nu este doar Creatorul nostru ci vrea să devină şi Salvatorul nostru. Dar şi Restauratorul creaţiei care încă tânjeşte de dor după revenirea Creatorului ei.  

saptamana creatiei 2014 oct-noi

Acest articol este publicat si in revista Alfa Omega Magazin. Va puteti abona sa primiti prin posta aceasta revista, lasand adresa dvs. prin formularul regasit in pagina de abonare.

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

Instalează aplicația mobilă Alfa Omega TV

badge google play badge appstore

 

Alte informatii

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

x

Abonează-te la revista gratuită, la newsletterul nostru email sau la punctele de rugăciune lunare, durează doar câteva secunde.  Abonare

Rugaciune Ai o problemă și ai nevoie de ajutor în rugăciune? Suntem aici pentru tine, te putem sprijini, ne rugăm împreună cu tine! Scrie-ne!

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.