De ce nu vrea Israelul să părăsească Cisiordania?

De ce nu vrea Israelul să părăsească Cisiordania?

Scris în . Publicat în Israel.

Israelul s-a oferit în repetate rânduri să ajungă la un compromis teritorial, însă autoritățile arabe și palestiniene s-au opus înființării primul stat palestinian din istorie.

Au spus „nu” în 1937, în 1947, în 2000 și apoi în 2008, fiindcă un răspuns afirmativ ar fi însemnat acceptarea dreptului evreilor la autodeterminare. Israelul se află în Cisiordania fiindcă liderii palestinieni au refuzat oferta de pace, teroriștii din zonă continuă să pună în pericol civilii israleieni, iar Israelul nu se poate baza pe competența liderilor palestinieni de a asigura legea și ordinea.

Pe deasupra, Israelul prezintă un interes legitim asupra teritoriului care este localizat în inima pământului strămoșesc al poporului evreu. În ziua în care liderii palestinieni vor decide să facă, din fondarea unui stat al lor, o prioritate mai mare decât distrugerea Israelului, se va putea ajunge la compromisuri care să conducă la o coexistență pașnică.

Israelul a intrat în Cisiordania numai în urma atacului venit din partea Iordaniei în 1967. În conformitate cu dreptul cutumiar și în urma Convenției de la Haga, Israelul a fost obligat să administreze teritoriul până la ajungerea la un acord de pace. Rezoluția ONU cu numărul 242 (1967) a avut drept consecință administrarea israeliană a zonei până când țările arabe vor fi fost dispuse să negocieze granițe noi și mai sigure, cum a făcut Egiptul în 1979, iar Iordania în 1994. Din nefericire, liderii palestinieni au respins fiecare ofertă israeliană de pace și de compromis teritorial și au amânat continuarea negocierilor pentru stabilirea viitoarelor frontiere.

Deocamdată, teroriștii din regiune continuă să amenințe civilii din Israel, forțând statul să mențină activitatea de securitate așa cum s-a convenit în urma Acordului de la Oslo. Când liderii palestinieni vor spune, în cele din urmă, „Da” păcii, problemele acestea se vor putea rezolva.

Text preluat din broșura „Despre Israel - răspunsuri la întrebări dificile”. Material produs în parteneriat de StandWithUs și Alfa Omega TV. Broșura e gratuită, descarc-o de AICI.

7196 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.