Ce este teologia înlocuirii?

Ce este teologia înlocuirii?

Scris în . Publicat în Israel.

Biserica a vorbit generații după generații de credincioși despre faptul că Israelul a fost înlocuit de Biserică ca Poporul Ales al lui Dumnezeu.

Acest lucru este cunoscut ca teologia înlocuirii. Folosind metoda alegorică a interpretării, versetele din Biblie care se refereau la Israel au fost aplicate în schimb Bisericii.  Teologia înlocuirii este numită, de asemenea, supersesionism, după cum Biserica înlocuiește Israelul. 

Biserica se presupune că va fi „noul Israel”, poporul nou și îmbunătățit al lui Dumnezeu. O variațiune a teologiei înlocuirii se numește „Teologia împlinirii”, care susține că legămintele lui Dumnezeu cu evreii au fost toate împlinite în Isus și în Biserică. 

Originea teologiei înlocuirii poate data de pe vremea teologilor și liderilor Bisericii în lunga perioadă dintre anul 35 d.H. și secolul al XIX-lea. Ei au anulat Israelul și poporul evreu, deoarece Israelul a dispărut de scena mondială după ce Ierusalimul a fost asediat și ars de către romani în anul 70 d.H., iar națiunea a fost devastată în anul 135 d. H. de către Împăratul roman Hadrian. Această soartă teribilă se crede că s-a abătut asupra lor deoarece ei L-au respins pe Isus Hristos ca și Mântuitor. 

Este teologia înlocuirii biblică?

În teologia înlocuirii nu există adevăr. Niciunde în Biblie nu se spune că Biserica a înlocuit Israelul. Romani 11:1-2a, 5 spune clar că Dumnezeu nu Și-a alungat poporul. Într-adevăr, Hristos se va întoarce la poporul Său și „Tot Israelul va fi mântuit” (Romani 11:26). Toate versetele despre Israel din Noul Testament se referă la Israelul etnic. Niciunul nu ar trebui „spiritualizat” pentru a se referi la Biserică. Dacă Dumnezeu chiar S-a răzgândit, a revenit asupra promisiunilor Sale față de Israel și a înlocuit Israelul cu Biserica, ce ne face să credem că El Își va ține promisiunile față de noi?

Care au fost consecințele răspândirii teologiei înlocuirii?

Teologia înlocuirii a dus la multe secole de umilințe, stigmatizare, persecutare, acte de violență și crime ale evreilor din partea creștinilor. Aceste orori au culminat cu Holocaustul în timpul celui De-al Doilea Război Mondial în Europa, care a ucis șase milioane de evrei. Amintirile acelor tratamente au născut în evrei o ură profundă și suspiciuni în ce privește creștinii. Din moment ce oamenii care susțineau că sunt urmașii lui Isus Hristos au fost responsabili de atrocități de nespus împotriva evreilor, nu este de mirare că mulți evrei nu pot să Îl vadă pe Dumnezeul dragostei în mesajul Evangheliei creștine. 

70 de intrebari despre Israel martin luther antisemitism

În imagine: Confuzia lui Martin Luther - îi ura pe evrei, Îl iubea pe Isus

70 de intrebari despre Israel Chan Siew FongExtras din broșura „70 de întrebări despre Israel”, de Chan Siew Fong. O poți cumpăra din librăria noastră: https://alfaomega.tv/librarie/israel/70-de-intrebari-despre-israel-produs

1870 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.