Situația din Orientul Mijlociu - mai 2017 - corespondență din Ierusalim

Scris în . Publicat în Israel.

Mă bucur să fiu parte la campania Înțelegerea Vremurilor a Alfa Omega TV (mai 2017). Ne bucurăm să fim parteneri cu voi, și mulțumim pentru difuzarea emisiunii Jerusalem Dateline în fiecare săptămână (sâmbătă, ora 20, n.red.). Suntem binecuvântați să producem acea emisiune, și o facem ca oamenii să înțeleagă vremurile, să înțeleagă ce se întâmplă în Orientul Mijlociu.

orientul mijlociu siria siilSituația actuală în Siria

Lucrurile s-au schimbat dramatic de când președintele american a ordonat atacul unei baze siriene, după ce guvernul sirian a folosit arme chimice contra propriului lor popor, ucigând un număr de femei și copii. Acest atac a schimbat echilibrul în Orientul Mijlociu.

Fostul președinte Obama a trasat o linie roșie, spunând că dacă regimul Assad va folosi arme chimice, va răspunde cu o intervenție militară. Dar după ce guvernul sirian a călcat acea linie roșie, nu a avut loc intervenția. Se pare că președintele Trump e cel care chiar ține la acea linie roșie. A resetat calculele și relațiile dintre multe țări de aici din Orientul Mijlociu. A schimbat și echilibrul dintre Rusia și Statele Unite, în sensul în care președintele Putin va trebui să reevalueze cât de mult e dispus președintele american să folosească mijloace militare pentru a limita influența rusească și pe cea iraniană în Orientul Mijlociu.

Va fi înfrânt Statul Islamic?

Se pare că e mai înghesuit, califatul ce a fost declarat în vara anului 2014 pare să se dezintegreze, se micșorează aproape zilnic. Orașul Mosul e pe punctul de a fi recucerit de la SI, se pare că în câteva săptămâni. Se pare că și Rakka, capitala SI din Siria, va fi evacuată de islamiști. Deci Statul Islamic, pare să fie pe punctul de a fi învins, dar probabil se va transforma într-o organizație teroristă. Ei au lovit recent în Paris, și e foarte probabil să continue să atace în diverse părți de lume, unde și când vor putea să facă asta.

Cum evoluează Siria după intervenția rusească pe teren?

A avut loc o schimbare dramatică atunci când Rusia a intervenit în 2015 să sprijine regimul lui Assad. Acest lucru a îngrijorat multă lume aici în Israel, pentru că acum Rusia are o prezență în Orientul Mijlociu așa cum nu a avut de decenii, poate chiar sute de ani. A schimbat mult dinamica regională. Israelul e îngrijorat că Iranul ar putea fi capabil să-și stabilească o bază la frontiera sa nordică, din cauza intervenției rusești. E ceva ce preocupă evreii și autoritățile israeliene.

harta orientul mijlociu mai 2017 960

Are Assad un viitor?

Se pare că în viitorul apropiat nu-l vom vedea pe Assad îndepărtat de la putere. Acest lucru s-ar putea schimba, însă cu influența rusească sprijinindu-l pe Assad, acesta va fi tot la putere în viitorul apropiat.

Criza refugiaților

Un alt aspect e situația refugiaților. Multă lume a uitat de faptul că sunt milioane de refugiați în Iordania, în Turcia, în Liban, din războiul civil sirian. Milioane dintre ei au fugit prin Turcia spre Europa, provocând cea mai mare criză a refugiaților de la al doilea război mondial. Altă consecință a fost să ducă milioane de musulmani în Europa, lucru ce va crea o problemă demografică pentru multe țări europene în anii ce urmează.

rivalitate siiti suniti

RIVALITĂȚI REGIONALE

Aș spune că rivalitatea sunită-șiită în Orientul Mijlociu e printre cele mai importante lucruri de aici. Arabia Saudită, Egipt și Iordania, țările din Golful Persic sunt de-o parte, pentru că sunt musulmani suniți. De cealală parte, este axa musulmanilor șiiți: Iran, Siria, Hezbollah, iar aceștia încearcă să-și impună hegemonia, influența în Orientul Mijlociu. În ultimii ani, Iranul și-a exercitat influența asupra Irakului, astfel încât în mare măsură, guvernul de la Bagdad este sub influența Teheranului și a mullah-ilor (clerul islamic) iranieni. De asemenea, au un cap de pod în interiorul Siriei - cu ocazia războiului civil sirian, Hezbollah a intervenit acolo cu mii de luptători, exercitând influență acolo.

Putem înțelege tot Orientul Mijlociu ca fiind un război mai mare, dar prin interpuși, între țările sunite, ca Arabia Saudită, Egipt, Iordania plus emiratele din Golf, luptând contra Iranului, a Siriei și a Hezbollah, șiiți. Asta ajută la înțelegerea Orientului Mijlociu modern, lupta între aceste două ramuri ale islamului.

turcia erdogan

TURCIA

Un alt lucru pe care aș vrea să-l abordăm pentru campania Înțelegerea vremurilor este evoluția Turciei în ultimul an. Recent a avut loc un referendum ce i-a permis președintelui Erdogan să aibă puteri mult sporite. El a suspendat libertatea presei, iar azi sunt mai mulți jurnaliști la pușcărie în Turcia decât în orice altă țară din lume, inclusiv țări ca și China. Mulți cred că Erdogan vrea să ridice un imperiu neo-otoman, să reînvie gloria Imperiului Otoman.

Relația Turciei cu Israelul e un pic complicată. Cu siguranță, Erdogan susține dușmani ai Israelului, ca Frăția Musulmană, Hamas în Gaza. Pe de altă parte, au relații comerciale, oamenii călătoresc între cele două țări. Deci e o relație complicată, dar cu siguranță, Turcia e o țară din Orientul Mijlociu la care trebuie să fim atenți, din cauza puterilor crescânde, dictatoriale, ale președintelui Erdogan.

orientul mijlociu iran harta

IRAN

Pe măsură ce încercăm să înțelegem vremurile, ca fiii lui Isahar, un alt subiect e programul nuclear iranian. Acordul iranian, semnat de Obama, preocupă Israelul, pentru că ei nu cred că acordul oprește Iranul de la obținerea armelor nucleare, ci doar amână momentul. Și dacă combini escatologia mulahilor iranieni cu tehnologia nucleară, e un amestec toxic care are ramificații regionale, globale, dar mai ales pentru statul Israel. E o amenințare care crește în Orientul Mijlociu.

Administrația Trump s-a angajat specific că nu dorește să paseze acest subiect unei administrații americane viitoare, ci vor să rezolve frontal pericolul unui Iran nuclear. E un lucru important pentru a înțelege vremurile.

sua israel trump netanyahu

ISRAEL

Situația în Israel s-a schimbat radical cu noua administrație americană. Sunt relații mai prietenoase, mai calde, o schimbare majoră față de cei 8 ani ai administrației Obama. Cred că Israelul are un sentiment de siguranță, bazându-se pe Statele Unite că îl vor susține și vor fi alături de statul evreu.

Un lucru pe care mulți oameni nu îl cunosc este că Israelul a ajutat mulți refugiați sirieni, mulți răniți din războiul civil. Ei au un spital de campanie pe partea israeliană a frontierei, aduc acolo răniții și îi îngrijesc, sunt mii de cazuri. E una din relatările nespuse despre războiul civil sirian.

crestini persecutati irak

PERSECUȚIA CREȘTINILOR

Un lucru care ne preocupă aici, și cu siguranță și pe voi la Alfa Omega TV, este ce se întâmplă cu creștinii din Orientul Mijlociu. Acum câteva săptămâni, de Florii, au avut loc două atentate tragice cu bombă în Egipt, în Tanta și Alexandria. Statul Islamic a revendicat responsabilitatea. SI doresc să-l destabilizeze și să-l îndepărteze de la putere pe președintele egiptean el-Sissi, pentru a prelua guvernarea. Dar ei vor pur și simplu să eradicheze prezența creștină din Egipt, încearcă să creeze teroare pentru creștinii copți. Sunt 9 milioane de creștini copți în Egipt, reprezintă cam 10% din populație. Și acesta este un efort deliberat de a eradica creștinismul în Egipt. Într-un video publicat de SI în februarie, aceștia spuneau că creștinii sunt prada lor favorită. În decembrie 2016, a avut loc un atentat într-o biserică din Cairo, ei declarând că acela e doar începutul.

E important să ne rugăm pentru creștinii din Orientul Mijlociu, pentru frații și surorile noastre, fie că sunt în Egipt, Siria sau nordul Irakului. Mulți sunt persecutați, mulți și-au pierdut căminul și sunt refugiați, mulți au fugit din regiune. E foarte important să ne rugăm pentru frații și surorile noastre.

Însă sunt și lucruri pozitive. Mulți musulmani vin la Hristos prin vise și vedenii. Un misionar spunea că mai mulți musulmani ajung să creadă în Hristos acum, față de toată istoria de 1400 de ani a islamului. De asemenea, mulți creștini demonstrează un curaj eroic în mijlocul persecuției. Dar e important ca noi, ca credincioși, să ne rugăm pentru ei, să-i susținem și să-i ajutăm când putem.

islam religie pace

ISLAMUL – RELIGIE A PĂCII?

Mulți întreabă despre musulmanii radicali și cei moderați și dacă este islamul o religie a păcii. Înțelegerea mea, după ce am analizat acest aspect pe parcursul celor 17 ani petrecuți de mine aici în Orientul Mijlociu, este că islamul în sine nu este o religie pașnică. Islamul încearcă să domine, cuvântul islam înseamnă supunere. Ei au ca scop preluarea nu doar a unor națiuni din Orientul Mijlociu, ci a întregii regiuni și, în final, a întregii lumi. Ei doresc subjugarea iudeilor, creștinilor, tuturor celor care nu cred în varianta lor de islam.

Totuși, sunt mulți musulmani moderați, musulmani care nu cred în acest fel de islam, în această dominație. De multe ori, de exemplu în Egipt, ei susțin și protejează pe vecinii lor creștini. E o situație complexă, dar înțelegerea mea e că islamul în sine nu e o religie pașnică, dar găsim mulți musulmani care sunt pașnici. Mulți din ei nu înțeleg toate aspectele credinței lor. Să ne rugăm ca ei să vadă lumina, să le fie vestită Evanghelia, și acesta chiar e un aspect pozitiv care se întâmplă aici în Orientul Mijlociu.

orientul mijlociu ierusalim

VIITORUL ORIENTULUI MIJLOCIU

Un alt subiect ce ține de înțelegerea vremurilor este despre ce urmează să se întâmple. Cred că deja vedem o reașezare în Orientul Mijlociu, datorată administrației Trump. S-a întâmplat în ultimele luni, și-l vom vedea desfășurându-se în anii următori.

E dificil să anticipezi ce se va întâmpla în Orientul Mijlociu, din cauză că regiunea e atât de imprevizibilă. Dar putem vedea tipare. Putem vedea o creștere a rivalității între Rusia și Statele Unite. Putem vedea că Statele Unite vor confrunta programul nuclear iranian. Vedem asta și în Coreea de Nord, chiar dacă e departe, e o legătură strânsă între programul nuclear al Iranului și cel nord-coreean. Putem anticipa o politică externă mai robustă din partea administrației Trump ce va lăsa urme în Orientul Mijlociu.

Legat de Israel, cred că vor încerca să nu se amestece în războiul civil sirian și își vor proteja granițele. Și se vor pregăti pentru viitoare conflicte. Ei anticipează un viitor război cu Hezbollah. Acum 11 ani, în 2006, a avut loc Al doilea război al Libanului, și Hezbollah avea atunci 14.000 de rachete. Acum se estimează că ei au zece ori mai multe, 140.000 de rachete. Un război viitor al Israelului cu Hezbollah e o posibilitate.

Principalul lucru pentru noi, credincioșii, în România, aici în Ierusalim sau oriunde în lume, e să ne rugăm pentru Orientul Mijlociu. Contează! Scriptura spune în Ps. 122:6 să ne rugăm pentru pacea Ierusalimului. E important ca noi, credincioșii, să facem două lucruri. Ca în această campanie Înțelegerea vremurilor, e important să înțelegeți vremurile cum făceau fiii lui Isahar, să vă informați, să aveți o perspectivă asupra lucrurilor ce se întâmplă, pentru a vă putea ruga apoi în cunoștință de cauză.

israel rugati va pentru pacea ierusalimului

Corespondenta din partea lui Chris Mitchell, sef al biroului CBN News din Ierusalim, producator al emisiunii Jerusalem Dateline, difuzata in fiecare sambata de la ora 21 pe canalul Alfa Omega TV. Fiti la curent cu ultimele stiri crestine din Orientul Mijlociu: http://alfaomega.tv/stiri

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tiparit in revista Alfa Omega TV Magazin 7.3 - Semnele vremurilor (mai-iunie 2017). Aceasta revista se distribuie gratuit, aboneaza-te sa o primesti acasa: www.alfaomega.tv/revista

9229 accesări

stiri din israel ultimele reclama

sidebar tvlive
sidebar revista
facebook alfa omega tv
App mobila

Aplicația mobilă

Descarcă aplicația mobilă „Alfa Omega TV” și fii la curent cu știri, recomandări și noutăți!

badge google play badge appstore

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi recepționat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4.
Alfa Omega TV Production deține 2 licențe de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV și Alfa Omega TV Internațional. Alfa Omega TV editeaza, la fiecare doua luni, revista: "Alfa Omega TV Magazin".
SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal și asociat unic: Pețan Tudor. Conducerea societății: Pețan Tudor: director general, coodonator programe; Pețan Mirela: director executiv; Mocofan Muguraș: director tehnic/dezvoltare.
Cod de conduită profesională

Organismul de reglementare sau de supraveghere competent este Consiliul National al Audiovizualului (CNA), cu sediul in Bd. Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti, tel: 40 (0)21 305 5350, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.